B2C - particuliere samenbouwers - bouwgroep

Beantwoorden gewone appartementen of verkavelingen niet aan jouw budget of woondroom? Of wordt je oude woning stilaan te groot? Wil je samenbouwen met vrienden én toch je vrijheid en privacy behouden? Of lijkt ‘samen’ gezelliger, sinds je gezin er anders uitziet? Compacter met minder onderhoud of hypothecaire druk én meer woonplezier? Of neem jij het heft graag in eigen handen? En wil je voor jezelf, je ouder(s) of een familielid met een beperking, een plek creëren met meer sociaal contact en onderlinge steun, terwijl je slim investeert? Dan is samenbouwen iets voor jou!

 

Percelen en verouderde panden, gelegen in of aan dorps- en stadskernen, vormen een mooie kans om duurzaam te verdichten. In overleg met je lokaal bestuur, kan je met een groep particulieren, beslissen om op zo’n locatie samen een project te realiseren. Zo dragen meer schouders dezelfde kosten. Het geeft budget voor wat meer luxe of zaken die individueel moeilijker haalbaar zijn; zoals meer energiezuinigheid, duurzame technieken of bv. een zwemvijver. Zo creëert de betonstop kansen voor een groene, warme buurt én een aangenamer leven. Met je zelf gekozen buren is niet louter het rendement, maar vooral betaalbaar woonplezier de motivatie. En dat geeft fijnere en veiligere buurten. De meerwaarde zit hem dus ook in het sociale aspect. Je privé tuin of ruim terras geeft je alle rust en privacy. En een gezellige praatje kan je bv. opzoeken in de binnentuin of klus-schuur. Ten opzichte van het pure ‘co-housing’ biedt ‘collectief wonen’, meer vrijheid en privacy. Want in deze mildere vorm van delend wonen, is het ‘samenzijn’ een uitnodiging én geen verlichting. Wat voor jullie werkt of niet, dat bepaal je helemaal zelf. De mate van collectiviteit of wat je wil ‘delen’ is dus afhankelijk van de groep én bij elk project anders. Mits een doordacht ontwerp, heeft dit type projecten alle kwaliteiten van een vrijstaande woning, maar zonder de nadelen.

Een haalbaar alternatief, met minder onderhoud & meer woonplezier.

Gedeelde zaken? Wat je deelt is meer dan inkomhal, trap of parkeerplaats. Bij collectief wonen deel je neven-functies: zoals een tuin bovenop je privé tuintje of ruim terras, carport met fietsberging, tuinberging, speelweide, atelier of klus-schuur, werkruimte, traphal met koffie-corner, wasserette, gastenkamer, sauna, zwemvijver, BBQ-shelter, boomgaard, moestuin, kippenren, elektrische deel auto’s of fietsen … etc. Bij co-housing deel je ook een leefruimte of common-house: zoals een groepszaaltje met extra keuken of zithoek. Type projecten: Bouwen in eigen beheer, collectief particuliere projectontwikkeling, collectief wonen, ‘Friends’-wonen, delend wonen, kangoeroe wonen, zorgwonen, cohousing, kunstenaarscollectieven, ecowijken … etc.


OK, KLINKT GOED … MAAR HOE doen we dat?

Waarin een samen-bouw-project verschilt van een gangbare architectuuropdracht is het voortraject, mn. de haalbaarheidsstudie en de groepsvorming oa. in de workshops.

Na het vinden van een locatie, kijken we eerst via een haalbaarheidsstudie wat er op die plek kan. Met de input van de groep en het lokaal bestuur wordt een schetsontwerp gemaakt. Dat gieten we in een principe-aanvraag of stedenbouwkundig attest. Dit document geeft meer juridische zekerheid. En het biedt ook inzichten over de mogelijkheden op een perceel, zonder dat je eigenaar moet zijn. Loopt dit goed, dan gaan we verder aan de slag.

De groep kiest twee spreekbuizen en jullie verenigen zich. Tijdens de ontwerpfase zijn er, per wooneenheid, een tweetal één op één gesprekken met de individuele bewoners. En bij elke fase is er ook één groepsworkshop met projectbespreking en vragensessie. Zo hebben jullie veel inbreng. Maar overleg kan soms tijdrovend zijn. Hierom streeft de STUDIO naar efficiënte groeps-trajecten. Want woonkwaliteit én eigen inbreng zijn de bedoeling, maar keuzestress en traagheid niet. Daarom wordt de vertaal-taak van wensen en noden in concrete oplossingen, overgelaten aan bouwprofessionals. Om één aanspreekpunt te hebben en gestructureerd te werk te gaan, wordt veelal gewerkt met een algemene aannemer. Die realiseert het project casco-plus. Dit betekent: omgevingsaanleg, ruwbouw water- en winddicht, PLUS: sanitair en verwarming, ventilatie en elektriciteit, chape- en pleisterwerken. Voor het overige mn. keuken, sanitaire toestellen, vloerafwerking, binnendeuren en schilderwerk spreekt de groep soms graag zelf externe aannemers aan. Onderstaand schema geeft je alvast een beknopt beeld.

Voor de prijs van een appartement, heb je het comfort van een vrijstaande woning. Zo krijg je meer waar voor je geld, omdat je samen meer kan.

Streven of focus: efficiënte groepstrajecten en een wrijvingsarme totaalvisie (in het ontwerp gedeelde functies, de akte opbouw en het toekomstig onderhoud).

foto+-groep3.jpg

Welke weg leggen we samen af?

 
Tijdslijn - Bouwgroep 5.jpeg
 

Foto+-+lezen.jpg

WAAR KAN IK MEER LEZEN & VINDEN?

De Limburgse Architectuurwijzer verzamelt op hun website mooie Vlaamse en Europese voorbeeldprojecten. De website www.ruimtelijkrendement.be  van het Vlaams departement Omgeving toont hoe we, door dichter bij elkaar te wonen en functies te vermengen, zuiniger met ruimte kunnen omspringen. Samenhuizen vzw verzamelt allerlei info over meer delend wonen. Bovendien organiseren ze ook een jaarlijkse samenhuizen-dag, waarbij voorbeeldprojecten de deuren openzetten voor bezoekers.

De documentaire ‘Plannen voor plaats’ van Nic Balthazar en de Vlaams Bouwmeester toont met frisse ideeën hoe het anders kan. Langs de pijnpunten van ons woonbeleid uit het verleden, nemen ze je mee naar een groenere en fijnere toekomst.