groenplaats - cornerstone

Antwerpen.

Voor twee percelen aan de Groenplaats wenste de bouwheer een functiemix van ‘werken, wonen en shoppen’. Een gedeelde daktuin, met groene tuinkamers, nodigt de gebruikers uit elkaar te ontmoeten. Het voorstel werd bovendien gehuld in een jas die kenmerken van ‘t Stad’ draagt. De zwart gesinterde gevelsteen, verwijst naar de diamantsector. En de Art Nouveau inspireerde het glooiende reliëf van de panelen in architectonisch beton. Deze herhalen zich in het gietijzeren hekwerk, dat de terug-liggende vitrine ‘s avonds afsluit. Het vormt een knipoog naar diamanten, de grijze natuurstenen kathedraal en de speelse belijning van Art Nouveau architectuur. En zoals het geval bij een jas met wat ’geschiedenis’, zitten er ook gaten in: het ene gekaderd door zwart schrijnwerk, achter het andere schuilt een inpandig terras.

Tijdens de haalbaarheidsstudie en het overleg met de lokale overheid, bleek het oorspronkelijk hoekpand enkele historische elementen te bevatten. De bouwheer besloot hierom zijn bouwplannen te staken.

studio - 06 - groenplaats 4.jpg
studio+-+06+-+groenplaats+10.jpg
studio+-+06+-+groenplaats+11+-+VG.jpg
studio - 06 - groenplaats 6.jpg
studio+-+06+-+groenplaats+11+-+RG.jpg
studio+-+06+-+groenplaats+7.jpg
studio - 06 - groenplaats 9.jpg